Online solliciteren, het is (in deze periode) dé nieuwe manier waarop je voor het eerst kennismaakt met wellicht jouw nieuwe werkgever. In eerste instantie misschien niet ideaal, je wil elkaar toch graag fysiek ontmoeten om elkaar écht te leren kennen, maar het biedt zeker ook voordelen. Welke? Wij nemen je mee in solliciteren anno 2020/2021. Waarin we laten zien waar jij als sollicitant rekening mee moet houden.

Tips & Tricks voor sollicitanten:

Wil jij je perfect voorbereiden op een video sollicitatie? Met de onderstaande Do’s en Dont’s zorg jij er online voor dat jij een perfect beeld van jezelf kunt geven. Check de onderstaande video waarin Danielle uitlegt met welke snelle tips jij je perfect kunt voorbereiden of lees alle tips uitgebreid onder de video.

TIP (1):
Bereid het gesprek voor. Zorg dat je duidelijk voor jezelf weet wanneer en hoelaat het gesprek is. Zorg ook dat je optijd bent. Ondanks dat het gesprek natuurlijk vanuit je eigen woonkamer kan, is het wel verstandig er op tijd bij te zijn. Liever te vroeg dan te laat! Verdiep je ook in het bedrijf. Wat doen ze precies en waar kom je eventueel te werken. Kun je dit niet vinden? Vraag er dan naar in het gesprek. Dit komt geïnteresseerd en goed voorbereid over.

Kun je niet vinden hoe de werkplek van jouw eventuele werkgever eruit ziet, maar vind je dat wél belangrijk? OnJobs staat bekend als dé vacaturebank waarop vacatures in beeld worden gebracht. Zo zie je direct wat je kunt verwachten van jouw toekomstige werkplek en voel je direct of de sfeer van een bedrijf bij jou past. Uitproberen? Check de vacatures:  Klik hier!

TIP (2):
Zorg dat je er verzorgt uit ziet. Ook via een videocall kan iemand zien als je net wakker bent en je haar nog niet gedaan is. Dus zorg er daarom voor dat je op tijd wakker bent. Eet en drink even wat en kleed je netjes aan zoals je dat met een
normaal sollicitatiegesprek ook zou doen. Ook je houding is erg belangrijk. Zit netjes rechtop achter je computer of tablet. Wanneer je een video call gaat doen via de telefoon is het handig deze rechtop tegen iets aan te zetten. Zo kan je alsnog netjes gaan zitten en beweeg je niet de hele tijd het scherm.

TIP (3):
Weet wat je wilt gaan zeggen. Het is belangrijk om voor jezelf op te schrijven wat je zeker gezegd wilt hebben. Misschien vind je het leuk iets over het bedrijf te weten of je wilt een aantal dingen vragen. Schrijf dit dan op. Geen hele zinnen maar een aantal steekwoorden. Misschien vind je het wel handig er een lijstje van te maken. Op deze manier kan je het niet vergeten te vragen maar ga je het ook niet oplezen.

TIP (4):
Bedenk een plek in huis waar je gaat zitten. Je wilt een goede eerste indruk maken. Dat gaat niet lukken vanuit je bed met een kamer vol met zooi als achtergrond. Kies daarom een plek in huis uit waar het opgeruimd is. Waar je goed licht hebt en je scherp beeld kan krijgen (probeer dit ook van te voren even uit). Zoek ook een plek waar het rustig is. Het is ook handig om een headset of oortjes te gebruiken. Niet alleen is het fijn voor jezelf, maar hierdoor ben je vaak ook beter verstaanbaar. Dit maakt het gesprek een stuk fijner.

TIP (5):
Kijk in de camera. Dit is een grote fout die veel mensen maken. Tijdens een videogesprek is het belangrijk niet de hele tijd naar jezelf te kijken. Vaak word je door dit soort programma’s in een klein hoekje van je scherm gezet. Wat er dan gebeurt als je naar jezelf kijkt, is dat het lijkt alsof je niet aan het opletten bent. Door in de camera te kijken maak je toch een soort oogcontact dat is niet alleen fijn voor het gesprek maar zo kom je ook zelfverzekerd over.

Meer weten over OnJobs?

We komen graag in contact. Stel je vragen. Ons Care-team staat altijd paraat om jou te begeleiden bij het vinden van jouw droombaan via ons platform. Schroom dus niet om hulp of om informatie te vragen.

We’re on it!

Heb je vragen over OnJobs?

Ons Care-team staat voor je klaar en helpt je graag bij het zoeken naar jouw ultieme job!